Amsterdam,
26
september
2018
|
12:27
Europe/Amsterdam

12-jarige Anna-Marije uit Veenendaal in actie voor onderzoek naar metabole ziekten bij kinderen

Het was dinsdag een bijzondere dag voor de 12-jarige Anna-Marije van Wouw uit Veenendaal. Anna-Marije heeft de metabole ziekte CPT2 en zij is één van de gezichten van de nationale actie van de VriendenLoterij en Stichting Metakids die dinsdag van start is gegaan. Tijdens deze actie wordt geld ingezameld voor onderzoek naar metabole ziekten. Dinsdag gaf Anna-Marije samen met andere kinderen met een metabole ziekte en bekende Nederlanders, waaronder Irene Moors, Gerard Joling, Wolter Kroes, Rick Brandsteder en Anouk van Schie, symbolisch het startschot van deze actie. 

Tijdens de kick-off gingen twee teams van BN’ers onder leiding van Irene Moors en Gerard Joling in estafettevorm over een stormbaan. Tijdens het eindspel, het maken van de puzzel, mochten de aanwezige kinderen een handje helpen.

Irene Moors, ambassadeur VriendenLoterij: “De stormbaan staat symbool voor alle hobbels die een kind met een metabole ziekte moet nemen. Dinsdag gingen wij symbolisch voor hen de strijd aan. Veel kinderen met een metabole ziekte raken lichamelijk en verstandelijk beperkt of komen zelfs te overlijden. Dat komt omdat deze slopende ziekten vaak te laat worden herkend en daardoor niet of niet snel genoeg te behandelen zijn. Dat is toch te gek voor woorden?! Daarom zet ik mij in voor de VriendenLoterij PrijzenMarathon, zodat we veel geld inzamelen voor onderzoek naar metabole ziekten.”

Anna-Marije heeft de metabole ziekte CPT2, wat inhoudt dat zij weinig vetreserves heeft. Ze heeft geen beperkingen, behalve dat ze goed moet eten en hygiëne erg belangrijk is. Met alleen een griep kan zij door haar lage reserves levensgevaarlijk ziek worden.

Anna-Marije: “Wat was dit een bijzondere dag! Ik vond het heel gaaf dat ik dinsdag mee kon doen aan de aftrap van deze nationale actie van Stichting Metakids en de VriendenLoterij. Ik vind het erg belangrijk dat meer mensen weten wat metabole ziekten zijn en ik hoop dat deze actie daarbij helpt.”

VriendenLoterij PrijzenMarathon voor Metakids
Ruim 10.000 gezinnen in Nederland hebben één of meer kinderen met een metabole ziekte. Hun stofwisseling werkt niet goed en dat sloopt hun lichaam. Metabole ziekten zijn zelfs één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Op dit moment organiseert de VriendenLoterij samen met Metakids de VriendenLoterij PrijzenMarathon. Iedereen die tot en met 31 oktober gaat meespelen, draagt met de helft van ieder lot direct bij aan een landelijk samenwerkingsverband voor onderzoek en behandeling, zodat kinderen met een metabole ziekte snel en blijvend geholpen kunnen worden. www.vriendenloterij.nl/metakids

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn