Amsterdam,
26
september
2018
|
19:46
Europe/Amsterdam

25-jarige Iris uit De Krim in actie voor metabole ziekte bij kinderen

Het was dinsdag een bijzondere dag voor de 25-jarige Iris Bakker uit De Krim. Iris heeft de metabole ziekte LARS Gene Mutation en zij is één van de gezichten van de nationale actie van de VriendenLoterij en Stichting Metakids die dinsdag van start is gegaan. Tijdens deze actie wordt geld ingezameld voor onderzoek naar metabole ziekten. Iris gaf samen met een groep kinderen met een metabole ziekte en bekende Nederlanders, waaronder Irene Moors, Gerard Joling, Wolter Kroes, Rick Brandsteder en Anouk van Schie, symbolisch het startschot van deze actie.

Tijdens de kick-off gingen twee teams van BN’ers onder leiding van Irene Moors en Gerard Joling in estafettevorm over een stormbaan. Tijdens het eindspel, het maken van de puzzel, mochten de kinderen een handje helpen.

Irene Moors, ambassadeur VriendenLoterij: “De stormbaan staat symbool voor alle hobbels die een kind met een metabole ziekte moet nemen. Dinsdag gingen wij symbolisch voor hen de strijd aan. Veel kinderen met een metabole ziekte raken lichamelijk en verstandelijk beperkt of komen zelfs te overlijden. Dat komt omdat deze slopende ziekten vaak te laat worden herkend en daardoor niet of niet snel genoeg te behandelen zijn. Dat is toch te gek voor woorden?! Daarom zet ik mij in voor de VriendenLoterij PrijzenMarathon, zodat we veel geld inzamelen voor onderzoek naar metabole ziekten.”

Iris is door haar metabole ziekte lichamelijk en geestelijk beperkt. Ook haar oudere broer, Thijs, had deze metabole ziekte. Hij is helaas op 2-jarige leeftijd hieraan overleden. Sinds begin dit jaar woont Iris zelfstandig in een woonvorm en werkt ze een aantal uren per week bij Landgoed De Zwiese en bij Stadsherberg ’t Klepperhuus. Deze zijn onderdeel van zorgorganisatie Baalderborg Groep.

Iris: “Wat was dit een bijzondere dag! Ik vond het heel gaaf dat ik mee kon doen aan de aftrap van deze nationale actie van Stichting Metakids en de VriendenLoterij. Ik vind het erg belangrijk dat meer mensen weten wat metabole ziekten zijn en ik hoop dat deze actie daarbij helpt.”

VriendenLoterij PrijzenMarathon voor Metakids
Ruim 10.000 gezinnen in Nederland hebben één of meer kinderen met een metabole ziekte. Hun stofwisseling werkt niet goed en dat sloopt hun lichaam. Metabole ziekten zijn zelfs één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Op dit moment organiseert de VriendenLoterij samen met Metakids de VriendenLoterij PrijzenMarathon. Iedereen die tot en met 31 oktober gaat meespelen, draagt met de helft van ieder lot direct bij aan een landelijk samenwerkingsverband voor onderzoek en behandeling, zodat kinderen met een metabole ziekte snel en blijvend geholpen kunnen worden. www.vriendenloterij.nl/metakids

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn