Amsterdam,
24
februari
2022
|
09:29
Europe/Amsterdam

Bijna 9,5 miljoen euro van VriendenLoterij voor cultuur in Zuid-Holland

Extra schenking voor het Mauritshuis en het Rijksmuseum van Oudheden

Samenvatting

Een zeer welkome financiële opsteker voor twaalf Zuid-Hollandse musea! Zij ontvangen ieder een schenking van de VriendenLoterij. De twaalf Zuid-Hollandse musea ontvangen samen in totaal bijna 9,5 miljoen euro. Het Mauritshuis en het Rijksmuseum van Oudheden ontvangen naast de jaarlijkse bijdrage een extra schenking van respectievelijk 1.480.000 en 1.076.000 euro voor een bijzonder cultureel project. In totaal kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers over 2021 bijna 134 miljoen euro bijdragen aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen.    

S“De VriendenLoterij maakt zich sterk voor alle organisaties die het leven mooier maken door zich in te zetten voor het behoud van het cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Van de monumenten in de buurt of het theater tot aan de plaatselijke sportvereniging. Voor het restaureren van Hollandse meesters of het opknappen van de sportclub.  Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij gaat er dit jaar bijna 134 miljoen euro naar organisaties verspreid door het hele land. Daarvan wordt meer dan 36 miljoen euro verdeeld over de sectoren welzijn en gezondheid, door deelnemers die vooraf hebben bepaald waarvoor zij meespelen. Gelukkig hebben de culturele instellingen eindelijk weer hun deuren mogen openen en kan het publiek weer genieten van de rijke cultuur die Nederland te bieden heeft", aldus Dorine Manson, managing director VriendenLoterij.

Mauritshuis
Het Mauritshuis wil zoveel mogelijk mensen raken en inspireren met kunst. Dankzij de bijdrage van de VriendenLoterij kan het museum, dat dit jaar zijn 200-jarig bestaan viert, twintig murals door heel Nederland realiseren onder de noemer 'Mural Museum Nederland'. Dit doet het museum samen met twintig andere musea, gemeenten, woningbouwcorporaties, buurtbewoners en streetartists.

Rijksmuseum van Oudheden
Met het project ‘Onder ons’ gaat het Rijksmuseum van Oudheden de rijkscollectie met vijftien musea door het hele land delen, waarbij topstukken uit de Leidse collectie worden tentoongesteld in de regio waar deze vandaan komen.

Fortresse Holland
Het nieuwe Fortresse Holland is een binnen- en buitenmuseum dat het maritieme verhaal van Hellevoetsluis gaat vertellen. De Museumloods wordt ingericht met de collectie van het Stadsmuseum en met bruiklenen van het Rijksmuseum. Mede met de bijdrage van de VriendenLoterij kan het publiek via het museum kennismaken met de nog relatief onbekende rijke maritieme historie van Hellevoetsluis.

Culturele partners in Zuid-Holland
Naast het Mauritshuis en het Rijksmuseum van Oudheden ontvangen Het Nieuwe Instituut, Kunsthal Rotterdam, Maritiem Museum Rotterdam, Museum Beelden aan Zee, Nederlands Fotomuseum, Naturalis Biodiversity Center, Kunstmuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Volkenkunde en Fortresse Holland een bijdrage.

Bijna 134 miljoen euro voor cultuur en welzijn 
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij de 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken aan 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen, clubs en verenigingen.    

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn