Amsterdam,
07
februari
2020
|
17:41
Europe/Amsterdam

Een stap dichterbij de droom van Nederland schuldenzorgvrij

VriendenLoterij schenkt 1 miljoen euro voor verbetering schuldhulpverlening

1,4 miljoen huishoudens in Nederland hebben risicovolle of problematische schulden. Mensen met financiële stress en zorgen. De schulden lopen vaak onnodig lang op. De bestaande initiatieven op het gebied van schuldhulpverlening zijn versnipperd, duur en leiden niet altijd tot de gewenste effecten. SchuldenlabNL is mede ontstaan na een oproep van H.M. Koningin Máxima tot betere samenwerking tussen publieke en private partijen. De stichting werkt sinds 2018 met de overheid en het bedrijfsleven samen om lokaal succesvolle projecten rondom schulden en armoede in heel Nederland mogelijk te maken. De VriendenLoterij stimuleert deze aanpak met een schenking van 1 miljoen euro. Dit geeft een belangrijke impuls aan de verbetering van de schuldhulpverlening in Nederland.

Gerrit Zalm (bestuursvoorzitter SchuldenlabNL): “We ervaren de steun van de VriendenLoterij voor SchuldenlabNL als overweldigend. Deze schenking brengt het realiseren van onze grote ambities dichterbij.”

Stichting SchuldenlabNL: succesvolle, beproefde projecten landelijk inzetten
Veel Nederlanders met schulden komen daar op eigen kracht niet meer uit. Gemeentes zijn actief bezig met schuldhulpverlening, en zoeken daarvoor de samenwerking op met banken, verzekeraars, energieleveranciers, woningcorporaties etc. Veel van deze lokale initiatieven zijn duur, tijdrovend en missen effectiviteit, door een gebrek aan kennis, expertise, communicatie en samenwerking. SchuldenlabNL verbetert de samenwerking tussen private en publieke partijen, selecteert de meest succesvolle lokale projecten en helpt deze uit te werken op landelijk niveau.

Nederland schuldenzorgvrij
Margriet Schreuders, (hoofd afdeling goede doelen VriendenLoterij): “Er gebeurt veel goeds op het gebied van schuldhulpverlening in Nederland. En dat moet ook, want naast het persoonlijk leed zijn de maatschappelijke kosten van de schuldenproblematiek 11 miljard euro per jaar. SchuldenlabNL is opgericht om de samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en welzijnsorganisaties te verbeteren, wat zorgt voor effectievere hulpverlening. Met de schenking van de Vriendenloterij kan SchuldenlabNL vier succesvolle projecten landelijk uitrollen. Zo komen we een stapje dichterbij de droom van Nederland schuldenzorgvrij”.

61,8 miljoen voor het goede doel
De VriendenLoterij schenkt dit jaar een recordbedrag van 61,8 miljoen euro aan goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Dat maakte de organisatie bekend op het traditionele Goed Geld Gala in Naturalis in Leiden. Dankzij de loterijdeelnemers gaat van ieder lot tenminste 40% van de inleg naar het goede doel. Daardoor kan de VriendenLoterij dit jaar een totaalbedrag van 61,8 miljoen euro schenken aan goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van gezondheid en welzijn.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn