Amsterdam,
02
maart
2021
|
11:25
Europe/Amsterdam

Fors meer mensen in schulden door coronacrisis

SchuldHulpMaatje zet zich schrap voor golf aan hulpvragen

Samenvatting

Door de coronacrisis zal het aantal mensen met financiële problemen fors stijgen en in het ergste geval zelfs bijna verdubbelen, verwachten onderzoekers[1]. Zowel professionele schuldhulpverlening als vrijwilligersorganisaties geven aan dat ze met de huidige capaciteit de toestroom van hulpvragers niet aankunnen. SchuldHulpMaatje zet zich schrap en gaat met de steun van 900.000 euro van de Vriendenloterij de komende drie jaar uitbreiden en extra vrijwilligers opleiden.

 

Meer mensen met schulden

Voor de pandemie toesloeg hadden al 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens risicovolle of problematische schulden. Achter dat kille cijfer schuilt een wereld van persoonlijk leed en ziekmakende stress. Helaas zoeken veel mensen te laat hulp: pas wanneer de schulden én de stress zo hoog zijn opgelopen dat die haast niet meer te hanteren zijn. Nu door de coronacrisis veel mensen hun baan kwijtraken en bedrijven failliet gaan, zal de schuldenproblematiek alleen maar toenemen.

Vrijwilligers dragen bij aan effectiviteit schuldhulpverlening

Om aan de toenemende vraag om hulp bij schulden te kunnen voldoen, is het noodzakelijk dat SchuldHulpMaatje sterker groeit dan oorspronkelijk werd verwacht. Die extra groei is mogelijk dankzij een schenking van de Vriendenloterij. SchuldHulpMaatje kan daardoor de online preventie steviger neerzetten. Daarnaast kan de vrijwilligersorganisatie de komende drie jaar elk jaar in 7 gemeenten een nieuwe SchuldHulpMaatje-locatie starten en 100 extra vrijwilligers opleiden. Er wordt bovendien een training ontwikkeld voor vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van zzp’ers.

Die gecertificeerde vrijwilligers worden meer en meer erkend als waardevolle aanvulling op de professionele schuldhulpverlening. Met de praktische en morele steun van een vrijwilliger lukt het meer hulpvragers een professioneel schuldhulpverleningstraject af te ronden. Ze blijken bovendien meer af te lossen dan mensen die geen hulp van een vrijwilliger krijgen. Ook lukt het ze dankzij de begeleiding beter om hun administratie op orde te houden.[2]

“We zijn er heel dankbaar voor dat we zo iets voor kwetsbare mensen kunnen betekenen. Wij willen nog véél meer mensen perspectief op een leven zonder schulden geven en daar nemen we onze verantwoordelijkheid in. Er is nog veel werk te doen,” aldus Peter Rijsdijk, algemeen directeur van SchuldHulpMaatje.

Dorine Manson, Managing Director van de VriendenLoterij: “Wij maken ons zorgen over de groeiende groep mensen die door de gevolgen van de coronacrisis onverwacht met schulden te maken krijgt. Helaas rust er nog steeds een taboe op dit onderwerp. SchuldHulpMaatje weet deze groep mensen ondanks het taboe op te sporen en zorgt voor persoonlijke begeleiding naar een schuldenvrij bestaan. Wij geloven in deze aanpak en steunen de vereniging met die reden met een bedrag van 900.000 euro.” Dit is niet de enige organisatie die een schenking van de VriendenLoterij ontvangt “Door de gevolgen van corona is het werk van organisaties die zich hardmaken voor kwetsbare groepen in de samenleving van ongekend belang. Daarom steunen wij dit jaar vele organisaties zoals Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland die dit mogelijk maken.”

Uit de schulden

Met preventiewebsites zoals uitdeschulden.nu hoopt SchuldHulpMaatje mensen over de drempel heen te helpen. Daar kan iedereen anoniem kijken hoe ernstig de eigen situatie is en welke acties nodig zijn om weer orde op zaken te stellen. En wie dat wil, kan daar heel eenvoudig om persoonlijke begeleiding door een vrijwilliger vragen.

"Ik begeleid nu twee mensen en ze denken allebei dat ze de enigen zijn met problemen. Dat herken ik wel. Je bent zo lang aan het hannesen voordat je je meldt bij de schuldhulpverlening," reageert ervaringsdeskundige Wim. Hij is uit de schulden, heeft zijn leven weer op de rit en is nu vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje. “Wat mij het meeste voldoening geeft? Als je na het eerste gesprek mensen een hand geeft en dan die fonkeling in de ogen weer ziet. Dan weet je dat het gelukt is: je hebt hoop gebracht.”

1 Rapport Armoede en schulden na corona (Platform31)

2 o.a. rapport Effectiviteit van vrijwilligers in de schuldhulpverlening (Saxxion Hogeschool - Ben Boksebeld, Peter Gramberg en Jack de Swart)

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn