Amsterdam,
18
februari
2021
|
14:13
Europe/Amsterdam

Jongeren ervaren meer levensgeluk en minder eenzaamheid door zich dagelijks in te zetten als vrijwilliger

Online-Buddy’s ondersteunen, ook in coronatijd, honderden kinderen met gescheiden ouders

Samenvatting

De jonge ervaringsdeskundigen (18-26 jaar) steunen andere kinderen met gescheiden ouders en worden hier zelf ook beter van. Dat blijkt uit een onlangs afgerond 4-jarig onderzoek van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Villa Pinedo onder 600 vrijwilligers. De jongeren die kinderen met gescheiden ouders via de stichting een luisterend oor bieden, ervaren het gevoel van waarde te zijn voor een ander en voor de maatschappij. Dit blijkt een positief effect te hebben op het ontwikkelen van het eigen geluksgevoel, en gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Door het steunen van een ander kind nemen piekergedachten over de scheiding af en vergeven de Online-Buddy’s hun eigen gescheiden ouders meer. Mede dankzij een schenking van 200.000 euro van de VriendenLoterij kan Villa Pinedo nog meer jonge vrijwilligers opleiden.

Oprichter Marsha Pinedo: “Jongeren worden mentaal zwaar getroffen door de coronacrisis. Jongerenorganisatie Villa Pinedo ziet een hele nieuwe beweging. Wij merken op ons online platform voor kinderen met gescheiden ouders dat jongeren in deze tijd extra bereid zijn om zich dagelijks vrijwillig in te zetten voor anderen.”

Jongeren ervaren geluksgevoel
Bij Villa Pinedo melden zich elke dag kinderen (vanaf 10 jaar) met gescheiden ouders aan voor een luisterend oor van een Online-Buddy. Deze steun kunnen zij vanwege de lastige thuissituatie met gescheiden ouders tijdens de lockdown goed gebruiken. Dagelijks zetten 450 vrijwilligers zich in als Online-Buddy. Sinds de eerste lockdown in maart hebben zich in totaal bijna 200 jongeren aangemeld als Online-Buddy. Dat is dubbel zoveel als het jaar daarvoor. Jongeren geven aan dat het, vooral in deze crisis, fijn voelt om een gezamenlijk doel te hebben, kracht te halen uit het steunen van anderen, en ook nieuwe mensen te leren kennen.

“Het steunen van een ander kind is het lichtpuntje van mijn week”, zegt Online-Buddy Joost.

Aanmeldingen van kinderen op zoek naar steun in coronatijd verdubbeld
Kinderen zoeken massaal een luisterend oor. Tijdens de eerste lockdown in 2020 zag Villa Pinedo ook het aantal aanmeldingen van kinderen voor steun van een Online-Buddy in vergelijking met een ‘normale’ periode verdubbelen. Omdat het aanbod van Villa Pinedo zich uitsluitend online afspeelt, sluit dit juist nú precies aan op de behoefte van kinderen met gescheiden ouders. Sinds de tweede lockdown is ook de intensiteit en complexiteit van de gesprekken tussen kind en Buddy toegenomen. Hierbij gaat het met name over het mentale welzijn van de kinderen en jongeren die zich aanmelden voor een Buddy. Denk hierbij aan depressieve en eenzame gevoelens, angsten en suïcidale gedachten.

Dorine Manson, Managing Director van de VriendenLoterij: “Wat Stichting Villa Pinedo zo bijzonder maakt is dat het mes aan twee kanten snijdt. Kinderen die een luisterend oor nodig hebben, kunnen er terecht. En jongeren die zich vrijwillig inzetten om hen te ondersteunen vinden het juist nu fijn om iemand anders te helpen. Zo laat Villa Pinedo kinderen met gescheiden ouders zien dat zij er niet alleen voor staan. Dat is in deze tijd waarin persoonlijk contact beperkt is extra belangrijk. Wij zijn trots dat wij Villa Pinedo dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij financieel kunnen steunen, zodat zij nog meer jonge vrijwilligers op kunnen leiden.” Dit is niet de enige organisatie die een schenking van de VriendenLoterij ontvangt: “Door de gevolgen de coronacrisis worden kwetsbare groepen extra hard geraakt. Daarom hebben wij ervoor gekozen om dit jaar meerdere schenkingen te doen aan organisaties zoals Stichting Villa Pinedo die zich inzetten voor mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Want juist nu is het belangrijk om er voor elkaar te zijn.”

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn