Amsterdam,
05
juli
2019
|
18:55
Europe/Amsterdam

Kabinet maakt grotere prijzenpot voor loterijen mogelijk

Het kabinet heeft besloten om het afdrachtspercentage van loterijen te wijzigen van 50 naar minimaal 40% van de inleg. In haar brief van 5 juli geeft zij aan te streven om dit per 1 januari 2020 in te laten gaan. Deze maatregel is een onderdeel van een pakket aan versterkingsmaatregelen voor loterijen om concurrerend te blijven in een veranderende kansspelmarkt met meer aanbieders, waaronder online kansspelen die niets voor de samenleving opbrengen. Met het aannemen van de Wet Kansspelen op afstand op 19 februari jl. is de weg vrijgemaakt voor de invoering van dit nieuwe afdrachtspercentage, dat vanaf 2020 van kracht wordt.

Tot op heden zijn alle loterijen in Nederland[1] verplicht om minimaal 50% van de inleg uit lotverkoop weg te geven aan het algemeen belang, in de vorm van afdracht aan goede doelen, sport, cultuur of staatskas. De andere helft is bestemd voor de prijzenpot en het organiseren van een loterij. De Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de VriendenLoterij zijn speciaal opgericht om geld te werven voor een betere en mooiere wereld. Sinds de oprichting gaven wij in totaal 7,7 miljard euro aan goede doelen. We willen nog heel lang veel geld met behulp van onze loterijdeelnemers kunnen blijven schenken voor een betere samenleving.

Deze wijziging geeft ons meer flexibiliteit bij het inrichten van ons prijzenschema. Een grotere prijzenpot geeft nog meer blije deelnemers. Hierdoor hopen we meer mensen langer aan ons te binden en meer loten te verkopen en dus uiteindelijk ook meer af te dragen aan goede doelen. Bij de totstandkoming van deze maatregel hebben we dan ook de toezegging gedaan dat we vanzelfsprekend een betrouwbare financier blijven en ons in de eerste plaats richten op onze vaste beneficiënten zodat zij op hun vaste bijdragen kunnen blijven rekenen.

[1] Met uitzondering van de Nederlandse Loterij waar de Staatsloterij en De Lotto onder vallen. Deze loterijen dragen respectievelijk 15% en 18% van de inleg af.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn