Amsterdam,
21
juni
2022
|
09:41
Europe/Amsterdam

Meer kunst en cultuur op Cruyff Courts dankzij financiële impuls

VriendenLoterij schenkt 250.000 euro aan Cruyff Foundation voor culturele programmering op Cruyff Courts

Samenvatting

Amsterdam, 21 juni 2022 – Gistermiddag werd Niels Meijer, directeur van de Johan Cruyff Foundation, tijdens het traditionele VriendenLoterij Goed Geld Gala in het Kunstmuseum Den Haag verrast met een bijdrage van 250.000 euro voor zijn foundation. Een bekroning op het werk van deze organisatie die zich al 25 jaar met hart en ziel inzet om duizenden kinderen over de hele wereld een veilige plek te bieden om te sporten en plezier te beleven.  

De droom van Johan Cruijff 
Johan Cruijff was één van de grootste voetballers én coaches aller tijden. Toch had hij nóg een droom: hij wilde sport en kinderen verbinden. Die droom realiseerde hij, exact 25 jaar geleden, met de oprichting van de Johan Cruyff Foundation. Cruyff Courts zijn bekende velden waar kinderen dagelijks sporten. De focus ligt daarbij op kinderen en jongeren voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Met sportprojecten voor kinderen met een handicap, door het inrichten van de sportieve buitenruimte in aandachtsgebieden en maatschappelijke sportprogramma’s. De Cruyff Courts bieden een veilige ontmoetingsplek dichtbij huis waar kinderen een gevoel van saamhorigheid ervaren, vriendschappen sluiten, hun talenten ontdekken en leren hoe het is om te winnen en verliezen. 

Naast sport zorgt ook cultuur voor verbinding en (mentale) gezondheid 
Een belangrijke doelstelling van de foundation is om de Cruyff Courts in de toekomst ook meer in te zetten voor andere activiteiten naast voetbal, zoals rappen, dj'en en hiphoppen. In samenwerking met Jeugdfonds Sport en Cultuur organiseert de foundation onder de noemer Cultuur@CruyffCourts al een aantal jaar diverse culturele en creatieve activiteiten. De Cruyff Foundation wil daarmee uitdragen dat net als sport ook culturele activiteiten voor verbinding en (mentale) gezondheid zorgen. De bijdrage van de VriendenLoterij zet de foundation in om verder invulling te geven aan deze culturele programmering. 

Creative Cruyff Courts 
Ter ere van haar 25-jarig jubileum introduceert de Cruyff Foundation dit jaar ook iets nieuws: Creative Cruyff Courts. Weinig gebruikte stukken buitenruimte worden in samenwerking met kunstenaars omgetoverd tot fantastische speelplekken. Dé manier om minder aantrekkelijke plekken in de stad te upgraden. Dit biedt jongeren naast bestaande Cruyff Courts weer nieuwe aantrekkelijke, toegankelijke sportfaciliteiten met een divers en activerend programma. 

Niels Meijer, directeur Johan Cruyff Foundation: “Sport en cultuur zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Ze dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, leren samenleven, respect opbrengen en participeren. Kinderen die minder sportief zijn, kunnen wel beschikken over muzikaal talent of een passie voor tekenen bijvoorbeeld. Daarom bieden wij creatieve activiteiten voor kinderen op de Cruyff Courts. In samenwerking met culturele instellingen uit de buurt. Dat is niet alleen goed voor het kind, maar ook voor het gezin, de school en de buurt”. 

134 miljoen voor het cultuur en welzijn in Nederland  
De VriendenLoterij schenkt dit jaar een bedrag van 134 miljoen euro aan organisaties op het gebied van cultuur, behoud van cultureel erfgoed en welzijn. Dankzij de loterijdeelnemers gaat van ieder lot tenminste 40% van de inleg naar de goede doelen en culturele partners.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn