Amsterdam,
04
oktober
2019
|
13:58
Europe/Amsterdam

Minister Hugo de Jonge en Johnny de Mol brengen ouderen in beweging op Nationale Ouderendag

Met een ceremoniële aftrap gaven minister Hugo de Jonge (VWS) en Johnny de Mol vrijdagmorgen op het Plein in Den Haag het startsein voor Nationale Ouderendag. Een dag waarop honderden wensen van ouderen in vervulling gaan en diverse activiteiten voor hen georganiseerd worden. Het doel van de dag is ouderen in het zonnetje te zetten en te laten zien dat we het samen kunnen winnen van eenzaamheid. Minister Hugo de Jonge moedigde de aanwezige ouderen, de OldStars, aan: 'Fantastisch om te zien dat de samenleving in beweging komt . Van sporten blijft niet alleen je lijf, maar ook je sociale leven fit.'

Actie nodig voor steeds meer eenzame ouderen
Steeds meer ouderen voelen zich eenzaam, inmiddels gaat het al om 1 op de 2. Dat betekent dat in iedere Nederlandse straat meer dan 1 eenzame oudere woont. Hoewel minder sociaal contact en een gevoel van eenzaamheid bij het ouder worden veel voorkomen, wil niemand eenzaam oud worden. Daarom is actie nodig. En actie was er vanochtend zeker op het Plein in Den Haag.

Prof. dr. Erik Scherder: nieuwe activiteiten ondernemen is cruciaal
Ouderen stimuleren ook op hogere leeftijd nieuwe activiteiten te blijven ondernemen, is volgens prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, het medicijn tegen eenzaamheid. Het Nationaal Ouderenfonds speelt hierop in door het hele jaar activiteiten te organiseren die ouderen ‘in beweging’ brengen en zorgen voor nieuw sociaal contact. De sportieve activiteiten vandaag in Den Haag staan symbool voor het belang van bewegen en blijvend sociaal contact voor ouderen. ‘In mijn omgeving zijn al bijna honderd 60-plussers aan het sporten via OldStars. Het voegt voor heel veel mensen iets toe aan hun leven. Dat is toch geweldig!’, aldus Wim Vermeulen. Lees zijn hele verhaal hier.

BN’ers als coach
De 55-plussers op het Plein inspireerden het jonge YouTube-team Creators FC met aangepaste sportwedstrijden zoals walking football, walking hockey, OldStars tennis en walking handball. Bedenker van deze aangepaste bewegingsvormen en tevens conditietrainer van het Nederlands voetbalelftal, René Wormhoudt, begeleidde vandaag de wedstrijden. Aanwezige coaches Johnny de Mol, Gerard Joling, Irene Moors, Dennis van der Geest, Wolter Kroes, Ben Wijnstekers, Tom Okker en Floris Jan Bovenlander gaven de ochtend een extra feestelijk tintje. 

Johnny de Mol: ‘Dit evenement is onderdeel van de VriendenLoterij PrijzenMarathon: een nationale actie om geld in te zamelen, waarmee het Ouderenfonds de steeds groter wordende groep eenzame ouderen aan wekelijks sociaal contact helpt. Vandaag mag ik één van de OldStars teams coachen en voel ik gewoon de energie die het geeft om samen actief te zijn en deel uit te maken van een gezellige groep mensen. Logisch toch, of je nou jong bent of wat ouder: niemand kan het alleen’.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn