Amsterdam,
17
februari
2022
|
10:50
Europe/Amsterdam

Rijksmuseum van Oudheden ontvangt ruim 1 miljoen euro van VriendenLoterij

Samenvatting

Fantastisch nieuws voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gisteren werd Wim Weiland, directeur van het museum, op feestelijke wijze verrast met een cheque van ruim 1 miljoen euro van de VriendenLoterij. Dankzij deze bijdrage kan het museum het project ‘Onder Ons’ realiseren. Hierin deelt het museum de rijkscollectie met vijftien musea door het hele land, waarbij topstukken uit de Leidse collectie worden tentoongesteld in de regio waar deze vandaan komen. De nationale archeologische collectie wordt zo landelijk nog beter ontsloten. In totaal kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers over 2021 met een bedrag van bijna 134 miljoen euro bijdragen aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen.   

“Het Rijksmuseum van Oudheden is dé plek van en voor de Nederlandse archeologie. Maar wat nationaal van belang is, is lokaal identiteitsbepalend. Met dit bijzondere project wordt de rijkscollectie gedeeld met het hele land en kunnen de verhalen rondom de topstukken verteld worden daar waar ze gevonden zijn. Ik ben verheugd dat wij dit gedurfde en creatieve project dankzij onze 1,1 miljoen deelnemers kunnen steunen.” aldus Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij. 

Wim Weijland: “Dit is echt fantastisch. We zijn er erg blij mee dat we dankzij deze bijdrage van de VriendenLoterij zoveel nieuwe tentoonstellingen kunnen realiseren met andere Nederlandse musea. Dat is echt een geweldige stimulans voor onze samenwerking, met het doel archeologie in het hele land naar het grote publiek te brengen. Met deze exposities kan iedereen genieten van de rijkscollectie, die in feite van ons allemaal is.” 

Bijna 134 miljoen euro voor culturele partners en goede doelen 
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken aan 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen. 

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn