Amsterdam,
03
mei
2021
|
14:00
Europe/Amsterdam

‘Speeltuinbende XL’ nieuw initiatief dat kinderen met en zonder handicap laat samenspelen

Sociale toegankelijkheid ontbreekt voor kinderen met een handicap in Nederlandse speeltuinen

Samenvatting

Het sociale speelaspect blijft achter voor kinderen met een handicap bij fysiek toegankelijke speeltuinen, constateert de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. De stichting signaleert dat kinderen met een handicap zich vaak niet welkom voelen in de speeltuin in de buurt omdat zij bijvoorbeeld worden aangestaard. Dit zorgt voor een hoge drempel om er te gaan spelen ondanks dat de speeltuin toegankelijk is voor hen. Met als resultaat dat ouders speeltuinen vermijden, kinderen met een beperking eenzaam blijven en geen vriendjes in de buurt kunnen maken. Om deze reden lanceert het Gehandicapte Kind met aanvang van het buitenspeelseizoen het initiatief ‘Speeltuinbende XL’ dat zich naast het fysiek toegankelijk maken van speeltuinen volledig focust op het verlagen van sociale drempels. Binnen dit project zorgt het Gehandicapte Kind voor kennis, de hulpmiddelen en de cultuur die nodig zijn om kinderen met en zonder handicap samen te brengen in de speeltuin.

Stichting het Gehandicapte Kind enthousiasmeert ouders, speeltuinen en gemeentes om in hun eigen omgeving met elkaar in actie te komen en lokale Speeltuinbendes op te richten. Kinderen met en zonder handicap kunnen zich aansluiten bij een Speeltuinbende in de buurt en leren dan hoe zij samen kunnen spelen. De stichting stelt hiertoe Samenspeelkisten vol inclusieve spelletjes ter beschikking en organiseert landelijke en lokale activiteiten zoals Samenspeelmiddagen. Daarnaast wordt er komend jaar een interactief online platform gelanceerd waar gezinnen met elkaar speelafspraken kunnen maken. Vandaag organiseert de eerste lokale Speeltuinbende een Samenspeeldag met de nieuwe Samenspeelkist vol inclusieve spelletjes in Barneveld. De VriendenLoterij vindt het belangrijk dat iedereen een gelijke kans krijgt om mee te doen en steunt het project daarom met een schenking van 495.000 euro. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kan het initiatief van het Gehandicapte Kind nu van start gaan. Voor meer informatie: klik hier.

Inclusieve speelcultuur
Projectleider en Speeltuinbendeleider Cerunne Bouts licht toe: “Gezinnen waarvan tenminste een kind een beperking heeft, ervaren vaak een hoge sociale en emotionele drempel om naar een speeltuin te gaan. Zelfs als deze fysiek toegankelijk is met goede speeltoestellen. Het is van groot belang dat we nu ook aandacht gaan besteden aan het sociale aspect en kinderen met en zonder beperking leren samenspelen. Hiervoor bieden wij handvatten zoals het faciliteren van een Samenspeelkist vol met spelletjes, organiseren wij Samenspeelmiddagen en komt er een interactief online platform. Maar, dit kunnen wij niet alleen. Daarom roep ik gezinnen, speeltuinen en gemeentes op om zich aan te sluiten bij de Speeltuinbende. Zodat er straks in elke gemeente ten minste één inclusieve speelplek is waar kinderen met en zonder handicap kunnen samenspelen.”

Eerste lokale Speeltuinbende in Nederland
Vandaag ontvangt Miranda Leeuwis, moeder van een meervoudig gehandicapte dochter, de eerste Samenspeelkist voor haar lokale Speeltuinbende in Barneveld: “Inclusief spelen betekent ook dat kinderen met een beperking zich overal welkom voelen en dat zij naar vermogen mee mogen en kunnen doen. Vandaag ontvang ik de eerste Samenspeelkist die ons daarbij gaat helpen. Wij organiseren in Barneveld de eerste Samenspeeldag met deze doos vol spelletjes zoals een regenboog parachute met balletjes en een bowlingspel. Naast dat ik hoop dat meer gezinnen met kinderen met en zonder beperking zich aansluiten bij onze Speeltuinbende, hoop ik dat er ook op meer plekken in Nederland lokale Speeltuinbendes opgericht worden. Wij zijn met dit initiatief de oplossing om kinderen met en zonder beperking samen te leren spelen en creëren écht inclusieve speelplekken en volop speelplezier voor iedereen.”

VriendenLoterij - gelijke kansen om mee te doen 
“Stichting het Gehandicapte Kind signaleert dat onbekendheid bij kinderen en ouders over hoe om te gaan met mensen met een handicap, één van de oorzaken is van eenzaamheid onder gehandicapte kinderen. Dat werpt voor deze kinderen en hun gezin een hoge mentale drempel op om naar de speeltuin te gaan en vrienden te maken. Met de extra bijdrage van de VriendenLoterij realiseert Stichting het Gehandicapte Kind via de SpeeltuinbendeXL binnen drie jaar een meer inclusieve speelcultuur. Wij vinden dat iedereen in de Nederlandse samenleving een gelijke kans moet krijgen om mee te doen. Daarom dragen wij hier graag aan bij,” aldus Dorine Manson, Managing Director VriendenLoterij.

Over De Speeltuinbende (XL)
De Speeltuinbende is een bestaand project van het Gehandicapte Kind. De afgelopen 10 jaar hebben 550 gezinnen zich verbonden door speeltuinen in heel Nederland te controleren en te adviseren over hoe deze fysiek toegankelijk gemaakt kunnen worden. Vanaf vandaag is de Speeltuinbende uitgebreid met de XL-versie om de sociale speelcultuur te verbeteren door het introduceren van Samenspeelkisten en Samenspeelmiddagen. Met spelletjes voor de kinderen, maar ook workshops waarin ouders leren hoe ze samen spelen kunnen stimuleren in hun eigen buurt. De ambitie is dat er over drie jaar 100 lokale Speeltuinbendes zijn met in totaal 2.500 aangesloten gezinnen. Kinderen met en zonder handicap kunnen zich aansluiten bij een Speeltuinbende in de buurt en leren dan hoe zij samen kunnen spelen. Voor meer informatie: klik hier.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn