Amsterdam,
26
februari
2021
|
11:18
Europe/Amsterdam

Stichting Dutch Cell Dogs breidt uit

Gedetineerden en asielhonden samen op weg naar een betere toekomst

Samenvatting

Stichting Dutch Cell Dogs leidt dit jaar meer trainers op en richt zich op het ontwikkelen van nieuwe projecten gericht op jeugddelinquenten en ex-gedetineerden. Hiermee poogt de stichting aan de toenemende vraag van de asielen en detentiecentra te voldoen. De stichting, die sinds 2009 gedetineerden begeleidt bij het trainen van mishandelde en daardoor verwaarloosde asielhonden, hoopt -door uit te breiden- de komende twee jaar circa 375 gedetineerden bereiken. Samen met hen zorgt Stichting Dutch Cell Dogs ervoor dat de verwaarloosde asielhonden worden gesocialiseerd, zodat zij meer kans hebben om herplaatst te worden in de maatschappij. Het programma heeft ook een positief effect op de gedetineerden: zij ontwikkelen hun sociale en communicatieve vaardigheden, en werken aan hun verantwoordelijkheidsgevoel. De uitbreiding van de stichting wordt mede mogelijk gemaakt door een schenking van 150.000 euro van de VriendenLoterij.

Betty Buijtels, directeur Algemene Zaken van Stichting Dutch Cell Dogs: “Het is fantastisch om te zien dat er zoveel interesse is in onze trainingsprogramma’s. Dankzij deze bijdrage hebben we de ruimte om uit te breiden, zodat we de komende twee jaar hopelijk bijna 380 ‘mens-hond duo’s’ kunnen helpen aan een betere toekomst.”

Het trainingsprogramma
In het trainingsprogramma van Stichting Dutch Cell Dogs werken gedetineerden met honden die al lange tijd in het asiel verblijven en weinig kans hebben op herplaatsing in de maatschappij. Tijdens de trainingen, die door gecertificeerde instructeurs worden gegeven, leren de gedetineerden de honden te gehoorzamen en positief gedrag te vertonen. Hierdoor veranderen de asielhonden in sociale, veilige gezinshonden, die grotere kans hebben om een nieuw thuis te vinden. Ruim 98 procent van de honden die het trainingsprogramma doorlopen, kan succesvol in de maatschappij herplaatst worden. Ook op de gedetineerden heeft het programma een positief effect. Omdat zij gedurende het trainingstraject langere tijd verantwoordelijk zijn voor een hond, werken zij aan de verbetering van hun sociale en communicatieve vaardigheden. Eén van de participanten van het programma: “Je bent bezig met het gedrag van de hond te verbeteren, waardoor je ook weer naar je eigen gedrag gaat kijken.”

Dorine Manson, Managing Director van de VriendenLoterij: “Wat Stichting Dutch Cell Dogs zo bijzonder maakt, is dat zij hun unieke trainingsprogramma’s inzetten om twee verschillende werelden op een duurzame manier met elkaar te verbinden. De gedetineerden trainen lang zittende, verwaarloosde asielhonden zodat zij een grotere kans maken om herplaatst te worden, en zelf werken zij via de programma’s aan kwaliteiten die van groot belang zijn voor een uiteindelijke herintrede in de maatschappij. Een win-win situatie die wij vanuit de VriendenLoterij alleen maar toe kunnen juichen. Daarom zijn wij trots dat wij Stichting Dutch Cell Dogs dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen steunen met een financiële bijdrage, zodat zij nog meer asielhonden en gedetineerden een betere toekomst kan geven.”

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn