Amsterdam,
17
maart
2021
|
11:21
Europe/Amsterdam

Thuismentoraat beantwoordt groeiende behoefte aan extra begeleiding voor scholieren

Vrijwilligersorganisatie School’s cool biedt nog meer kinderen thuismentoraat dankzij schenking VriendenLoterij

Samenvatting

De coronacrisis heeft grote impact op het leven van (kwetsbare) kinderen en jongeren en juist nu is de rol van de mentor, docent en coach bepalend voor de leermotivatie, zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Docenten Academie en KBA Nijmegen. Dit ziet vrijwilligersorganisatie School’s cool terug in het stijgende aantal aanvragen van scholen voor extra sociaal-emotionele begeleiding voor leerlingen. Om aan deze groeiende behoefte te voldoen, breidt School’s cool haar landelijke dekking dit jaar uit. Dankzij een schenking van de VriendenLoterij kan de organisatie nieuwe vestigingen openen en extra mentoraten inzetten, om zo nog meer kinderen, die het nodig hebben, met een thuismentor te begeleiden naar een succesvolle schoolcarrière.

School’s cool koppelt jaarlijks ruim 1200 leerlingen aan een vrijwillige mentor en samen werken zij aan het zelfvertrouwen van de leerling, en proberen zij plezier in het werken aan school te brengen. Leerlingen kunnen om verschillende redenen in een fase komen waardoor het op school even niet lekker loopt: een scheiding van ouders, gepest worden, het gaat gewoon even niet goed of moeite hebben met school gerelateerde zaken zoals agendaplanning. Een school kan dan voor de leerling een aanvraag doen om hem of haar via een mentoraat van School’s cool te begeleiden tijdens deze lastige fase. Gedurende een periode van (meestal) anderhalf jaar komt de mentor één tot anderhalf uur per week bij de leerling thuis. Er ontstaat een vertrouwensband tussen mentor en leerling en samen werken zij stap voor stap aan het verbeteren van situatie, met betrokkenheid van ouder(s) en school.

Uitbreiding en innovatie
Om aan de groeiende vraag naar extra begeleiding tijdens lastige periodes te voldoen, is het van belang dat op plekken waar dat nodig is, meer thuismentoren beschikbaar zijn. School’s cool kan met de schenking van de VriendenLoterij opschalen en haar landelijke dekking uitbreiden. School’s cool opent dit jaar zeven nieuwe vestigingen, waardoor ongeveer honderd extra mentoraten kunnen worden ingezet, ook in delen van het land waar de organisatie nu nog niet actief is. Daarnaast neemt het landelijk bureau van School’s cool verdere stappen om de organisatie nog steviger neer te zetten: aandacht geven aan wetenschappelijke onderbouwing, het vergroten van naamsbekendheid en het verder ontwikkelen van initiatieven zoals e-mentoring. Omdat de mentor in de coronatijd niet altijd meer tot achter de voordeur komt en het intensieve contact noodzakelijk blijft, is juist die innovatie nu van groot belang.

 “We zijn ontzettend blij met de donatie van de VriendenLoterij. Hierdoor kunnen we School’s cool nog steviger en breder neerzetten voor de toekomst, waardoor nog meer kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben”, aldus Marian Konijn, voorzitter van School’s cool Nederland.

Dorine Manson, Managing Director van de VriendenLoterij: “Juist in deze coronatijd waarin fysiek onderwijs slechts deels mogelijk is, wordt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is om goed onderwijs en de juiste begeleiding te krijgen. Daarom is het werk van School’s cool zo waardevol. Het draagt bovendien bij aan gelijke kansen voor ieder kind en daar hechten wij vanuit de VriendenLoterij grote waarde aan. Wij zijn trots dat wij School’s cool dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij kunnen steunen, zodat nog meer kinderen de hulp en begeleiding kunnen krijgen die zij nodig hebben.”

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn