Amsterdam,
16
februari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Vijftig vrijetijdslocaties kunnen toegankelijkheid voor mindervaliden verbeteren dankzij VriendenLoterij

VriendenLoterij schenkt 574.000 euro aan de Zonnebloem om door het hele land openbare gelegenheden toegankelijker te maken voor mindervaliden

Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders met een lichamelijke beperking hebben last van slechte toegankelijkheid van openbare gelegenheden. Voor hen is dit een van de grootste obstakels om normaal te functioneren. Om dit te veranderen krijgt Nationale Vereniging de Zonnebloem van de VriendenLoterij een bijdrage van 574.000 euro. Dit maakte de VriendenLoterij woensdag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Amsterdam. Onder andere de Efteling, Museum Boijmans van Beuningen, het Rijksmuseum, Paleis Soestdijk, het Openluchtmuseum en alle Eredivisieclubs hebben hun medewerking toegezegd om de toegankelijkheid van hun locatie te verbeteren.

De Zonnebloem gaat binnen twee jaar deze en tientallen andere grote en kleinere vrijetijdslocaties in heel Nederland toegankelijker maken door:

  • Een locatiescan uit te voeren voor advies op maat voor de betreffende locatie.
  • Medewerkers van de locatie te trainen hoe om te gaan met kwetsbare groepen.
  • Een keurmerk te verlenen aan locaties die voldoen aan de norm.

De locaties dragen zelf de kosten voor de benodigde aanpassingen.

Noud van Rooij, directeur van Nationale Vereniging de Zonnebloem: “Veel vrijetijdslocaties zijn ondanks hun inspanningen minder toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking dan gedacht. De belangrijkste reden hiervoor is dat er met algemene richtlijnen wordt gewerkt. Door een locatiescan uit te voeren en een advies op maat te bieden, kunnen zij hun toegankelijkheid enorm vergroten. Wij zijn erg blij dat zoveel vrijetijdslocaties zich al achter dit initiatief hebben geschaard. Fantastisch.”

Publieksprijs voor het meest toegankelijke uitje
Ook gaat de Zonnebloem met de donatie de ‘De dag van de toegankelijkheid’ organiseren. Op deze dag gaan zoveel mogelijk mensen met een beperking erop uit om de toegankelijkheid van openbare gelegenheden te testen. Zij kunnen hun bevindingen direct verwerken via de ‘Ongehinderd app’. In samenwerking met de VriendenLoterij wordt een publieksprijs voor het meest toegankelijke uitje van Nederland uitgereikt.

Steun aan goede doelen groeit naar 56,6 miljoen euro
Naast de schenking aan de Zonnebloem ontvangen dit jaar 47 andere goede doelen een schenking van de VriendenLoterij. Allen zetten zij zich in voor Nederlanders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In vergelijking met vorig jaar is er vanuit de VriendenLoterij 3,7 miljoen euro meer beschikbaar voor goede doelen. De loterij schenkt dit jaar maar liefst 56,6 miljoen euro. De ruim half miljoen deelnemers die het afgelopen jaar meespeelden met de VriendenLoterij zorgen hiervoor. De helft van ieder door hen gekocht lot gaat naar goede doelen die zich richten op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van Nederlanders.

Een overzicht van alle VriendenLoterij-schenkingen en meer informatie over bovenstaande projecten vindt u op onze website.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn