Amsterdam,
25
februari
2022
|
10:59
Europe/Amsterdam

VriendenLoterij schenkt ruim 4,3 miljoen euro aan Gelderse musea

Het Nederlands Openluchtmuseum ontvangt extra schenking voor bijzonder cultureel project

Samenvatting

Mooi nieuws voor zes Gelderse musea! Zij ontvangen ieder een schenking van de VriendenLoterij. Museum Arnhem, Stevenskerk Nijmegen, Paleis Het Loo, Afrika Museum, Het Nederlands Openluchtmuseum en het Kröller-Müller Museum ontvangen in totaal ruim 4,3 miljoen euro. Het Nederlands Openlucht Museum ontvangt naast de jaarlijkse bijdrage ook een extra schenking van 640.000 euro om een 'Huis van Herinnering' te bouwen. Een huis waar mensen met dementie, aan de hand van een speciaal programma, geprikkeld worden om met elkaar herinneringen op te halen. Stevenskerk Nijmegen ontvangt een eenmalige bijdrage en gaat met deze bijdrage de publieksfunctie verbeteren nu een grootschalig renovatieplan wordt uitgevoerd. In totaal kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers over 2021 bijna 134 miljoen euro bijdragen aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen.  

“De VriendenLoterij maakt zich sterk voor alle organisaties die het leven mooier maken door zich in te zetten voor het behoud van het cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Van de monumenten in de buurt of het theater tot aan de plaatselijke sportvereniging. Voor het restaureren van Hollandse meesters of het opknappen van de sportclub. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij gaat er dit jaar bijna 134 miljoen euro naar organisaties verspreid door het hele land. Daarvan wordt meer dan 36 miljoen euro verdeeld over de sectoren welzijn en gezondheid, door deelnemers die vooraf hebben bepaald waarvoor zij meespelen. Gelukkig hebben de culturele instellingen eindelijk weer hun deuren mogen openen en kan het publiek weer genieten van de rijke cultuur die Nederland te bieden heeft", aldus Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij.

Het Nederlands Openlucht Museum
Het Nederlands Openluchtmuseum toont de geschiedenis van het dagelijks leven aan de hand van authentieke gebouwen, voorwerpen en verhalen. De levendige en interactieve manier van presenteren maakt het museum toegankelijk voor een groot en breed publiek. Dit vormt de basis voor het bouwen van een 'Huis van Herinnering', waar mensen met dementie aan de hand van een speciaal programma geprikkeld worden om met elkaar herinneringen op te halen. Mede met de bijdrage van de VriendenLoterij kan de bouw gerealiseerd worden.

Stevenskerk Nijmegen
De Nijmeegse Stevenskerk neemt het publiek mee in de (inmiddels) 750 jaar oude geschiedenis van zowel de kerk als de stad. Volgend jaar viert de Stevenskerk haar 750-jarig jubileum. Het gebouw is in gebruik als kerk, evenementen- en trouwlocatie, expositieruimte, concertzaal en zelfs als onderdeel van de route voor hardloopwedstrijden. Om haar publieksfunctie optimaal te kunnen benutten ondergaat de kerk een grootschalige renovatie waarin het entreegebied, het meubilair en de publieksvoorzieningen worden vernieuwd. Mede met de bijdrage van de VriendenLoterij kan de kerk de publieksfunctie in de toekomst nog beter invullen.

Bijna 134 miljoen euro voor cultuur en welzijn 
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij de 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken aan 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen, clubs en verenigingen.    

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn