Amsterdam,
30
maart
2021
|
08:22
Europe/Amsterdam

VriendenLoterij steunt mensen die het moeilijk hebben met 56 miljoen euro

Samenvatting

Door de coronapandemie zijn de maatschappelijke problemen voor mensen die te maken hebben met armoede, kansenongelijkheid en eenzaamheid het afgelopen jaar vergroot.[i] Zij worden harder geraakt dan minder kwetsbare groepen. Daarom draagt de VriendenLoterij juist nu bij aan zoveel mogelijk initiatieven die het verschil maken voor deze kwetsbare groepen. Zo gaat er 3,25 miljoen euro naar organisaties die zich inzetten voor kansengelijkheid. 900.000 euro gaat naar het aanpakken van de schuldenproblematiek. En 3 miljoen euro gaat naar organisaties die zich inzetten voor kwetsbare mensen die extra zorg nodig hebben. Daarbij ontvangen 46 organisaties en 3.300 clubs en verenigingen een jaarlijkse bijdrage van de VriendenLoterij waarmee zij blijvend kunnen bijdragen aan het verbeteren van gezondheid en welzijn in Nederland. In totaal ontvangen zij 56 miljoen euro.

 

Dorine Manson, Managing Director VriendenLoterij: “Door de gevolgen van corona is het belang van het werk van organisaties die zich hardmaken voor kwetsbare groepen in de samenleving alleen nog maar groter geworden. Daarom steunen wij dit jaar extra organisaties die zich inzetten voor belangrijke thema’s zoals armoede en kansengelijkheid in Nederland en ook die dat doen voor mensen die afhankelijk zijn van zorg op maat. We zijn onder de indruk van hoe adequaat en snel deze organisaties zich hebben aangepast aan de veranderende noden. Dat wij dankzij onze trouwe deelnemers miljoenen kunnen bijdragen aan deze organisaties is fantastisch.”

Schuldenproblematiek
Voor de pandemie toesloeg hadden al 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens risicovolle of problematische schulden.[i] Helaas zoeken veel mensen te laat hulp: pas wanneer de schulden én de stress zo hoog zijn opgelopen dat die haast niet meer te hanteren zijn.  De VriendenLoterij maakt zich zorgen over de groeiende groep mensen en nieuw verwachte doelgroepen zoals zzp’ers, ondernemers en flexwerkers die door de gevolgen van de coronacrisis onverwacht te maken krijgen met schulden en de fysieke en mentale klachten die hier mee gepaard gaan. [ii] Daarom gaat de grootste schenking dit jaar (900.000 euro) naar Vereniging SchuldHulpMaatje. Met deze schenking kunnen zij meer vrijwilligers opleiden en zo 23.000 huishoudens persoonlijk begeleiden naar een schuldenvrij leven.

Kansenongelijkheid
Door de coronacrisis zijn leerlingen massaal thuis komen te zitten en is de onderlinge kansenongelijkheid zichtbaarder geworden.[iii] Wij steunen een aantal organisaties die zich inzetten voor gelijke kansen. Omdat Stichting Petje af vindt dat alle kinderen in de samenleving gelijke kansen verdienen, biedt de stichting kwetsbare kinderen mogelijkheden om hun talenten en vaardigheden via hun lokaal georganiseerde praktijkprogramma’s te ontwikkelen. Dankzij een schenking van 200.000 euro van de VriendenLoterij kan de stichting haar landelijke dekking uitbreiden en 1.000 kinderen helpen hun talenten te ontdekken. Andere organisaties die een schenking van de VriendenLoterij kregen omdat zij zich inzetten voor gelijke kansen, zijn: School’s cool Nederland (200.000 euro), Everyday Heroes, Stichting de Buurtcamping, Special Olympics en Stichting Life Goals (ieder 300.000 euro), de Esther Vergeer Foundation (260.000 euro) en Het Gehandicapte Kind (495.000 euro).

Extra aandacht voor zorg en steuntje in de rug
Jaarlijks krijgen meer dan 12.000 mensen in Nederland een longembolie. Tot de helft van deze patiënten houdt hier langdurige lichamelijke en mentale klachten aan over. Op dit moment is hier geen goede behandeling voor, terwijl betere zorg na een longembolie juist nu extra actueel is omdat door het coronavirus veel vaker longembolieën worden vastgesteld. Daarom steunt de VriendenLoterij de Trombosestichting met 300.000 euro voor een revalidatieprogramma om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren. Andere organisaties die zich inzetten voor kwetsbare mensen in de samenleving en hiervoor een steuntje in de rug kregen van de VriendenLoterij zijn: Alzheimer Nederland (418.000 euro), Hulphond Nederland (375.000 euro), Het Jeroen Pit Huis (285.000 euro), Stichting Artsen voor Kinderen (262.000 euro), Maarten van der Weijden Foundation, Stichting De Tijdmachine, Stichting Papageno, Villa Pinedo en Stichting Bio Vakantieoord (ieder 200.000 euro), Stichting Zeldzame Ziekten Fonds (249.000 euro) en Stichting Dutch Cell Dogs (150.000 euro).

56 miljoen euro voor het goede doel
Dankzij VriendenLoterij deelnemers kan de VriendenLoterij in 2021 een totaalbedrag van 56 miljoen euro schenken aan 62 organisaties die zich inzetten voor gezondheid en welzijn in Nederland en aan 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen.

 

[1] https://www.scp.nl/onderwerpen/corona/samenleving

[i] https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/nl/Documents/about-deloitte/deloitte-nl-dif-schuldenlabnl-report-nl.pdf en https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2020/07/09/verwachte-gevolgen-van-corona-voor-scholing-werk-en-armoede

[ii] https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/nl/Documents/about-deloitte/deloitte-nl-dif-schuldenlabnl-report-nl.pdf en https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2020/07/09/verwachte-gevolgen-van-corona-voor-scholing-werk-en-armoede

[iii] https://www.pomanagement.nl/whitepaper/446/

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn