Nederlands Openluchtmuseum pakt maatschappelijke rol met ‘Huis van Herinnering’

Een onvergetelijke Valentijnsdag voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem! De VriendenLoterij zette er gisteren namelijk letterlijk de bloemetjes buiten. Teus Eenkhoorn van het museum werd er door Jamai Loman en Geert Friebel van de VriendenLoterij verrast met een cheque van 640.000 euro voor het Huis van Herinnering. Bovendien maakte de Loterij er op fleurige wijze bekend dat zij dit jaar dankzij haar deelnemers een recordbedrag van bijna 134 miljoen euro kan schenken aan goede doelen die zich inzetten voor cultuur en welzijn in Nederland.

Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij: “Wat bijzonder dat wij op deze dag van de liefde het Nederlands Openluchtmuseum mochten verrassen met een mooie cheque. De bijdrage gaat naar de bouw van het Huis van Herinnering, waarmee het Openluchtmuseum oog heeft voor het groeiende aantal mensen met dementie. Een prachtig initiatief op het snijvlak van cultuur en welzijn waar de VriendenLoterij graag aan bijdraagt.”

Directeur Teus Eenkhoorn: “We zijn vanochtend blij verrast met een genereuze extra bijdrage van de VriendenLoterij, bovenop de jaarlijkse bijdrage van € 500.000,- en de bijdrage geoormerkt werven van € 368.479,- . Dit is voor ons de eerste belangrijke stap op weg naar de realisering van het project Huis van Herinnering, een fantastische start waar we de VriendenLoterij erg dankbaar voor zijn.”

Over het Huis van Herinnering
Op het museumterrein van het Nederlands Openluchtmuseum wordt een straat ingericht met typische naoorlogse doorzonwoningen, een tijdsstraatje van 1960 tot en met 2020. Eén van de huizen is het Huis van Herinnering, met een herkenbare inrichting uit de tijd dat veel mensen met dementie in de kracht van hun leven stonden. Samen met gespecialiseerde partners wordt een programma ontwikkeld waarin de ouderen op een veilige manier herinneringen op kunnen halen.

Bijna 134 miljoen euro voor culturele partners en goede doelen  
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken aan goede doelen. Hiervan gaat een recordbedrag van 95 miljoen euro direct naar de cultuursector.