VriendenLoterij schenkt recordbedrag van bijna 134 miljoen euro aan cultuur en welzijn in Nederland

Een onvergetelijke Valentijnsdag! De VriendenLoterij maakte gisteren namelijk met een bloemenzee van tulpen op het plein van het Nederlands Openluchtmuseum bekend welk bedrag zij dit jaar dankzij haar deelnemers kan schenken aan goede doelen. Ook Teus Eenkhoorn, directeur van het museum, werd verrast met een bijdrage van de Loterij. Jamai Loman en Geert Friebel overhandigden hem een cheque van 640.000 euro voor het Huis van Herinnering, een initiatief waarmee het Nederlands Openluchtmuseum zich inzet voor het groeiende aantal mensen met dementie.

Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij: “De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met cultuur. Daarom zetten we gisteren, op de dag van de liefde, letterlijk de bloemetjes buiten. Met een zee van tulpen maakten we op het plein van het Nederlands Openluchtmuseum bekend dat we dit jaar dankzij onze deelnemers een bedrag van bijna 134 miljoen kunnen schenken aan goede doelen. Hiervan gaat 95 miljoen euro direct naar de cultuursector, een waanzinnig bedrag. De overige 39 miljoen gaat naar goede doelen die zich inzetten voor welzijn in Nederland. En de bloemen kregen ook een tweede thuis: die brachten we naar een verzorgingshuis in de buurt.” 

Over het Huis van Herinnering 
Op het museumterrein van het Nederlands Openluchtmuseum wordt een straat ingericht met typische naoorlogse doorzonwoningen, een tijdsstraatje van 1960 tot en met 2020. Eén van de huizen is het Huis van Herinnering, met een herkenbare inrichting uit de tijd dat veel mensen met dementie in de kracht van hun leven stonden. Samen met gespecialiseerde partners wordt een programma ontwikkeld waarin de ouderen op een veilige manier herinneringen op kunnen halen.