VriendenLoterij steunt Noord-Hollandse musea met ruim 18,8 miljoen euro

Goed nieuws voor tweeëntwintig Noord-Hollandse musea! Zij ontvangen ieder een schenking van de VriendenLoterij. Naast een jaarlijkse financiële bijdrage ontvangt NEMO dit jaar een extra financiering van 950.000 euro voor het project ‘Nederland Nieuwsgierig’, Het Scheepvaartmuseum ontvangt een extra schenking van 575.000 euro voor de 'VriendenLoterij Cultuur Ferry' en het Van Gogh Museum krijgt een extra bijdrage van 720.000 euro voor het project ‘Van Gogh Museum trakteert!’ dat ter ere van het gouden jubileum van het museum wordt ontwikkeld. In totaal kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers over 2021 bijna 134 miljoen euro bijdragen aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen.   

Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij: “Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kan de VriendenLoterij een wezenlijke bijdrage leveren aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. De cultuursector heeft een zware tijd achter de rug. Gelukkig hebben de culturele instellingen hun deuren weer mogen openen voor het publiek en kunnen we weer genieten van de rijke cultuur die Nederland te bieden heeft.”

NEMO
De missie van NEMO is om, als toekomstgericht museum, Nederland nieuwsgierig te maken. In het kader van het honderdjarig bestaan zal het museum honderd dagen lang door het land trekken met het spectaculaire en laagdrempelige programma ‘Nederland Nieuwsgierig’. De NEMO Science Truck bezoekt daarbij festivals, dorpspleinen en stadskernen en gaat op zoek naar de honderd verrassendste vragen. Dit alles mondt uit in de ‘Week van de Nieuwsgierigheid’. Zo maakt NEMO wetenschap en techniek begrijpelijk en alledaags. Met de bijdrage van de VriendenLoterij kan het programma gerealiseerd worden.

Het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum wil met behulp van een nieuwe rondvaartverbinding, de VriendenLoterij Cultuur Ferry, de bekende en minder culturele hotspots van Amsterdam toegankelijk maken voor een divers en breed publiek. Mede door de VriendenLoterij kan de Cultuur Ferry worden gerealiseerd en zullen bekende en onbekende attracties in Amsterdam zichtbaar en op een duurzame wijze worden ontsloten voor het publiek. 

Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum is een uniek en wereldberoemd museum. In 2023 bestaat het museum vijftig jaar. Met het project ‘Van Gogh Museum trakteert!’ viert het museum dit gouden jubileum groots met bijzondere tentoonstellingen en speciale activiteiten. Dankzij deze extra bijdrage van de VriendenLoterij kan het Van Gogh Museum deze reeks ambitieuze en laagdrempelige projecten realiseren. 

Culturele partners in Noord-Holland
Naast de bijzondere bijdragen aan NEMO, Het Scheepvaartmuseum en het Van Gogh Museum ontvangen in Noord-Holland ook het Amsterdam Museum, Anne Frank Stichting, Cobra Museum, Frans Hals Museum, Joods Cultureel Kwartier, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Singer Laren, Teylers Museum, EYE, Foam, Hermitage Amsterdam, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Stedelijk Museum, De Nieuwe Kerk, Het Concertgebouw, Tropenmuseum, Rijksmuseum, Zuiderzeemuseum en Museum Het Rembrandthuis een bijdrage. 

Bijna 134 miljoen euro voor cultuur en welzijn 
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij de 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken aan 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen, clubs en verenigingen.